Toiminta musketöörinä

Uudenmaan Karoliinit kokoaa joukkoja 1700-luvulle ajoittuvan Ruotsi-Suomen aikaiseen Kuninkaalliseen Uudenmaan jalkaväkirykmenttiin.

  • Sotilaan velvollisuuksiin kuuluu uskollisuus kuninkaalle, esimiehen käskyjen noudattaminen, sekä sotilaallinen käyttäytyminen kaikissa tilanteissa.
  • Musketööreiltä, pikeneereiltä sekä kuormaston jäseniltä edellytetään 1700-luvun ajanmukaista toimintaa ja käytöstä. Leirissä noudatetaan 1700-luvun mukaista sotilaselämää ympäri vuorokauden aamuherätyksestä iltahuutoon, kuten äksiisiharjoituksia, muskettiharjoituksia, huoltotehtäviä, leirin vartioimista, puun ja vedenhakua, yms. Taistelussa sotilaalta vaaditaan urheutta, kestävyyttä sekä peräänantamattomuutta. Ajanmukaiset rangaistukset seuraavat tottelemattomuudesta, huonosta käytöksestä ja epäsotilaallisesta toiminnasta.
  • Rykmentin everstin hellässä huomassa Uudenmaan rykmentin Helsinge-komppanian upseerit ja aliupseerit pitävät tiukkaa kuria, ruoka on huonoa ja olosuhteet kehnot, eli odotettavissa on juuri sellaista sotilaselämää, mihin 1700-luvun sotamies on tottunut! Taistelussa pätevöityneet musketöörit saavat ylennyksen korpraaleiksi. Korpraalien vastuulla on alaistensa asekäsittelyn koulutus, sekä oman korpraalikuntansa johtaminen taistelutilanteessa.
  • Uusille alokkaille maksetaan sotilasrullaan kirjautuessaan sekä kotiutettaessa ruhtinaalliset kaksi Narvan taaleria sekä kaksi mittaa viinaa kullekin.

Ketkä voivat osallistua?
18 vuotta täyttäneet miehet ja naiset, jotka haluavat elävöittää 1700-luvun sotilaselämää autenttisessa hengessä.

Ilmoittautuminen
Ilmoittautumisia otetaan vastaan wärwäystoimistossa . Lisätietoja sähköpostitse osoitteesta info[ät]karoliinit.fi.


Millaista on olla musketöörinä

Upseerit pitävät tiukkaa kuria, ruoka on huonoa ja olo-suhteet kehnot, eli odotettavissa on juuri sellaista sotilaselämää kuten 1700-luvun ruotusotilaalla aina!

Toiminta
Musketööreiltä, pikeneereiltä sekä kuormaston jäseniltä (miehet ja naiset ajanmukaisissa siviiliasuissa toteuttamassa sotilasjoukkoa tukevia tehtäviä) edellytetään 1700-luvun ajanmukaista käytöstä ja toimintaa koko tapahtuman ajan. Tapahtumassa noudatetaan 1700-luvun mukaista sotilaselämää ympäri vuorokauden, mukaanlukien erilaisia tehtäviä leirissä aamuherätyksestä iltahuutoon, kuten äksiisiharjoituksia, muskettiharjoituksia, huoltotehtäviä, leirin vartioimista yms. Toimintaan kuuluvat myös ajanmukaisesti elävöitetyt rangaistukset huonosta käytöksestä ja epäsotilaallisesta toiminnasta.

Harjoitukset
Vuosittain pidetään katselmuksia ja yhteisharjoituksia. Näissä harjoituksissa opetellaan 1700-luvun komennot, musketin ja piikkikeihään käsittely, sotilasäksiisi ja marssitaidot. Kaikki komennot suoritetaan vanhoilla 1700-luvun ruotsinkielisillä komennoilla. Lisäksi ohjataan varusteiden hankinnassa.

Taistelut
Ennen taistelunäytöstä tai elävöitystä vielä hiotaan rykmentin sotataitoja harjoituksissa ennen varsinaista taistelua. Tilaisuudesta riippuen rykmentti osallistuu kunniamarsseihin muistomerkeillä sekä muihin näytöksiin ja paraateihin varsinaisen taistelunäytöksen lisäksi. Illat vietetään leirinuotion äärellä muistellen loistokkaita sotaretkiä. Useissa tapahtumissa järjestetään linnan pihoilla ja rakennuksissa baaleja, jossa voi vetreyttää tanssijalkaa 1700-luvun menuettien ym. tanssien parissa.

Sotilasleiri
Kun tapahtumapaikkana on historiallisesti autenttinen paikka, rykmentti usein majoittuu sotilasleiriin. Tapahtumien lomassa eletään ja asutaan leirissä 1700-luvun malliin. Yleisöllä ei ole pääsyä itse leiriin, mutta muu osa alueesta voi olla avoin yleisölle.

Musketöörin vapaa-aika
Vapaa-aikana on aikaa tutustua nähtävyyksiin, museoihin, sotilasleirin elämään, eri rykmenttien tempauksiin, sekä uppoutua täydellisesti autenttisen historialliseen kokemukseen, jonka kaltaista ei näillä leveyspiireillä ole helposti tavoitettavissa.

Mikäli innostuit, lähde mukaan
Tarvitse kuin 1700-luvun henkilökohtaiset varusteet ja reipasta musketöörin sotilashenkeä. Suuremmissa tapahtumissa on osallistujia jopa satoja, joten yksin et varmasti joudu olemaan.