Sotilas-leiri Lowiisassa Ungernin fästningissä 8.7.2017

Karoliinikenraali Carl Gustaf Armfeltin jalanjäljillä

Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat ry järjestää 1700-luvun sotilasleirin Loviisan maalinnoituksella. Toisena järjestäjänä tapahtumassa on Uudenmaan karoliinit ry, joka juhlistaa 10-vuotista taivaltaan.

Yleisöpäivänä 8.7.2017 Loviisassa Armfeltin karoliiniarmeija ja venäläisjoukot kohtaavat jälleen. Yleisölle on nähtävillä suomalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten historianelävöittäjien 1700-luvun sotilasleiri, taisteluesitys, sekä ruudinsavua ja pauketta Bastion Ungernilla.


Lauantaina 8.7. Bastion Ungernilla, vapaa pääsy

Suuri Taistelunäytös eli Kaamea Kalabaliikki Bastion Ungernilla

Ruotsin joukot kohtaavat Venäjän armeijan Bastion Ungernin viereisessä puistossa Kello 16–17

Elämää sotilasleirissä

Bastion Ungernin sotilasleirissä noudatetaan 1700-luvun historiallisia tapoja: yöpyminen tapahtuu 1700-luvun teltoissa, sotilaat ja kuormasto harjoittelevat, ruokailevat ja elävät 1700-luvun tyyliin. Äksiisit ja järjestys leirissä suoritetaan alkuperäisten ohjesääntöjen mukaan, jne. Sotilaiden mukana kulki suuri joukko siviilejä, jotka suorittivat huoltotöitä, mm. seppiä, vaunujen korjaajia, suutareita, jne. Normaaleja leiritoimenpiteitä olivat ruuan valmistus, vedenhaku, nuotioiden ylläpito, jne.

Kuningas saapuu Loviisaan

Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1998 lähtien. Historiallinen tapahtuma juontaa alkunsa kuningas Adolf Fredrikin vierailuun Degerbyn kaupunkiin ja Svartholmaan vuonna 1752. Kuningas tykästyi kaupunkiin ja antoi sille nimen Loviisa puolisonsa kuningatar Lovisa Ulrikan mukaan. Tapahtumiin on vuosittain osallistunut noin 60–150 pukeutunutta historianharrastajaa. 1700-luvun sotilasleiri on aiemmin järjestetty vuosina 2004 ja 2007. Tällä kertaa ryhmiä on tulossa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Venäjältä ja Baltian maista.

Bastion Ungern

Sotilasleiri sijaitsee maalinnoitus Ungernilla, joka rakennettiin 1750-luvulla osaksi rajalinnoitusta Venäjää vastaan. Turun rauhassa 1743 Ruotsin ja Venäjän välinen raja siirtyi noin 14 km nykyisestä Loviisasta itään Kymijoen haaraan Ahvenkoskelle. Augustin Ehrensvärdin suunnitelmien pohjalta alettiin 1748 rakentaa Viaporia Helsingin edustalle ja merilinnoitus Svartholmaa Degerbyn (vuodesta 1752 Loviisa) kaupungin ulkopuolelle, sekä linnoittamaan itse kaupunkia. Svartholman merilinnoitus antautui Suomen sodassa maaliskuussa 1808 venäläiselle joukoille ja pian sen jälkeen toukokuussa myös Viapori antautui.

Carl Gustav Armfelt

Kenraali Carl Gustaf Armfelt (1666–1736) on tunnetuin suomalaisista karoliinisotilaista. Armfelt asui perheineen nykyisen Loviisan alueella Liljendalissa ja Pernajassa suuren Pohjan sodan (1700–1721) aikana ja sen jälkeen.

Suomen armeijan ylipäällikkönä Armfelt johdatti joukkonsa muun muassa Pälkäneen ja Napuen taisteluihin, jotka päättyivät venäläisten voittoon. Armfeltin johtama karoliiniarmeija taivalsi lumimyrskyssä Norjan ja Ruotsin rajatuntureiden yli vuodenvaihteessa 1718–19 Kaarle XII:n saatua surmansa Fredrikstenin linnassa. Matkalla kuoli noin 3 000 karoliinisotilasta, joista suuri osa oli suomalaisia.

Armfeltin hautamuistomerkki on Pernajan kirkon kupeessa ja muistokivi Liljendalgårdenin pihalla Sävträskissä, jossa sijaitsi aikoinaan Armfeltin everstinpuustelli.

Lauantain 8.7. ohjelma

kello 13 Kello yhden merkkilaukaus Laivasillalla

kello 14.30-15.30 Äkseerausesityksiä ja joukkojen esittelyt Bastion Ungernilla

kello 16-17 Suuri taistelunäytös eli Kaamea Kalabaliikki Bastion Ungernilla

kello 17-18 Leiri avoinna yleisölle.

Päivän aikana Bastion Ungernilla puffetti, 1700-luvun kapistusten myyntiä, raudan synnytystä.

Ilmainen sisäänpääsy.